Sevärdheter och nöjen i Västerås

 

Många menar att stora delar av Västerås är en sevärdhet i sig. De gamla kvarteren omkring domkyrkan är till exempel mycket vackra och väl värda ett besök. Här står många hus och gårdar byggda enligt gamla traditioner, med korsvirke och knuttimring. Domkyrkan är givetvis en av stadens största sevärdheter. Det sägs att den första kyrkan som uppbyggdes på platsen för den nuvarande kyrkan byggdes redan på 1000-talet. Den nuvarande kyrkan är påbyggd och restaurerad i etapper, men det finns delar av kyrkan som är från tidigt 1100-tal. Kyrkan hyser ett intressant museum för den som vill lära sig mer om domkyrkans plats i västeråsarnas liv genom seklerna.

Västerås Slott är en annan klassisk sevärdhet i Västerås. Slottet uppfördes under 1200-talet, men har under årens lopp ändrat skepnad många gånger. Efter att slottet brann år 1737 fick slottet sin nuvarande utformning. Cirka två mil söder om Västerås ligger ytterligare ett vackert slott, nämligen Tidö Slott. Slottet, som uppfördes 1620–1642, är byggt i renässansstil och är ett av Sveriges mest välbevarade slott från 1600-talets svenska storhetstid.

Den som tycker om sport gör rätt i att besöka Västerås. Staden är till exempel hem för Sveriges mest framgångsrika bandyklubb genom tiderna, Västerås SK. Fotboll, innebandy och handboll är andra sporter där klubbar från Västerås har haft stora framgångar. Västerås är även hem för flera välkända golfklubbar.

I stadens utbud av nöjen finns mängder av barer, pubar, restauranger och nattklubbar. I stadens centrum ligger ett antal nattklubbar som riktar sig till alla typer av människor. Här kan man ta sig en öl eller en drink, dansa till den senaste musiken och njuta av att se människor i rörelse. Några av de mest populära nattklubbarna är Pluto, Harrys och Blue Moon Bar. Sjökrogen, som ligger vid vattnet, är en populär krog strax utanför stadskärnan.

Vill man ta det lite lugnare kan man slå sig ner med en öl och lite tilltugg på någon av de många pubarna som finns i staden. Besöker man någon av sportpubarna kan man se direktsänd sport samtidigt som man äter en god bit mat och tar något gott att dricka. Bland stadens restauranger finns mycket att välja mellan. Här finns såväl restauranger som serverar husmanskost som restauranger som specialiserar sig på ett visst kök.

Vill du få exklusiva hotellrabatter?

Det är helt gratis och vi lovar att ni sparar pengar på er bokning!

Vi kommer aldrig att sälja vidare er epost. Din trygghet är prioriterad.